Scroll to top

Hogyan kezdj el programozni?

Az előző bejegyzésben remélem meggyőztelek, hogy miért érdemes megtanulnod programozni, most jöjjön a hogyan. Nagyon fontos, hogy jó forrásból tanulj, mert rengeteg az unalmas, elavult, bonyolult anyag (főleg a könyvek), amitől csak megutálja az ember az egészet. Szerencsére az internet korában élünk, úgyhogy sok izgalmas, interaktív oktatóanyagot lehet találni, nagy részük ráadásul ingyenes. Előtte viszont tisztázni kell az alapokat, és programnyelvet kell választani.

image

Azmiaz?

A programnyelv ugyan olyan, mint egy hagyományos, emberi nyelv. Mindegyik különbözik egy kicsit a többitől, lehet őket kategóriákba sorolni, de a céljuk ugyan az: kommunikáció. A programnyelvek célja, hogy kommunikálni tudjunk a számítógépekkel. Minden célra más programnyelv a megfelelő, vannak egyszerűek és nehezek, népszerűek és kevésbé ismertek, de mindegyiket meg lehet tanulni. Sőt, az első nyelv után egy újabbat megtanulni már sokkal egyszerűbb, ezért nem is annyira fontos, hogy milyen nyelvvel kezded, de erről majd később részletesebben. És ha már a nyelveknél tartunk: feltételezem, hogy tudsz angolul, mert nélküle elég nehezen fogsz boldogulni a programozással. Én is csak angol anyagokat fogok linkelni.

A programozáshoz nem kell semmilyen bonyolult program használatát megtanulni. A programkód sima, olvasható szöveg, amit aztán egy program lefordít, vagy futtat, a nyelvtől függően. Tehát neked csak egy szövegszerkesztőre van szükséged (jó akár a Windows Jegyzettömb is), de általában a programnyelvekhez kínálnak fejlesztőkörnyezetet (IDE), ami egy nagyobb tudású szövegszerkesztő és a fordító/futtató környezet egyben.

image

Milyen nyelvet válasszak?

Mindenképp valami egyszerűt, könnyen megtanulhatót. Nem baj, ha nem lehet az adott nyelvvel látványos dolgokat készíteni, úgysem fogod pár hét tanulás után leprogramozni az új CryEngine-t. Ráadásul nagyon könnyű az első után egy újabb programnyelvet megtanulni, mert az alapokat már elsajátítottad az első megtanulásakor, és nagyon sok a hasonlóság a programnyelvek között.

A következő lépés szerintem az, hogy eldöntsd, mihez fogsz kezdeni az új tudásoddal. Webfejlesztés? Mobilalkalmazások? PC? Vagy csak emelt infó érettségit akarsz tenni, és láttad, hogy ott lesz programozás?

Web

Ha érdekel a webfejlesztés, szerintem a Javascript nyelvvel kezdd. A Javascriptben megírt kód fut a böngészőkben, ettől lehet kattintani a lapon összevissza anélkül, hogy mindig egy új lap töltődne be, mint a hagyományos linkeknél. Fontos megemlíteni, hogy a Javascripttel önmagában még nem tudsz honlapokat készíteni, csak dinamikussá tenni őket. A honlapok megtervezéhez a HTML-t, és a CSS-t is ismerni kell. Ezek nem programnyelvek, hanem leíró nyelvek, a HTML írja le az oldal tartalmát (ez egy bekezdés, ez egy kép, ez egy cím), a CSS pedig az egyes elemek stílusát (az a bekezdés piros, az a kép 300 pixel széles, az a cím vastag). Ha nem vagy biztos benne, hogy a programozás neked való, kezdj el HTML-t és CSS-t tanulni. Sokkal egyszerűbbek, mint a programnyelvek, és hamar rájössz, ha nem tetszik neked ez az egész.

Minden másra ott a…

…Python, nem a Mastercard :) Szerintem ez a másik legjobb választás a Javascript mellett. Egy nagyon egyszerű programnyelv a Python, logikus felépítésű, és nagyon sok olyan dolog alapból bele van építve, amit más nyelvben neked kéne leprogramoznod. A kódod futni fog Windowson, Linuxon, MacOS-en, még böngészőben is gyakorolhatsz, ráadásul infó érettségin is tudod használni (a legjobb opció a megengedett nyelvek közül). Ne számíts arra, hogy látványos programokat fogsz készíteni, alapból csak parancssorba tudsz vele írni, de sok grafikus könyvtár van hozzá, készülnek komoly alkalmazások is Pythonban…mindegy, az a lényeg, hogy tanuláshoz ez a nyelv tökéletes.

Ha még többet akarsz olvasni a nyelv választásról, ajánlom ezt a Lifehacker cikket.

Most hogy jól összezavartalak…

Akkor rá is térhetünk az oktató anyagokra. Gyorsan megjegyzem, hogy én soha nem vettem egy programozásos könyvet sem, mindig a csodálatos és nagyszerű internetről tanultam, ezért csak weboldalakat fogok linkelni. A könyveket mindig fenntartásokkal kell kezelni, nagyon sok az elavult, az informatika sajnos gyorsan fejlődik…és soha nem olyan izgalmas egy könyvet lapozgatni, mint egy videót nézni, vagy egy honlapon gyakorolni pontokért és achievementekért :)

  • Codecademy: Ez az én kedvencem, a honlapon gépelve lehet nagyon sok programnyelvet tanulni, mint például Javascript, Python, Ruby, de HTML és CSS anyagok is vannak. Nagyon játék jellegű az egész (achievementek, pontok), de közben jól megtanítja az alapokat.
  • Lifehacker - Learn to Code: Javascript tutorial, nem túl hosszú, de a végén ad pár tippet, hogy merre tovább.
  • LearnStreet: Ez is olyan, mint a Codecademy, Javascriptet, Pythont, Ruby-t lehet tanulni.
  • Mozilla Developer Network: HTML, CSS, Javascript linkgyűjtemény, de van pár saját anyaguk is. Mindenképp érdemes átnézni, ha az említett nyelvek érdekelnek, hátha találsz valami neked tetsző anyagot.
  • iTunes U: Az iTunes Store-on belül van ez a rész az oktató videóknak, nagyon sok amerikai egyetem felrakja az előadásait ingyenesen. Itt egy Lifehacker cikk a jó tanfolyamokról (nem csak informatika témában).

Még pár hasznos tipp

Akármilyen nyelvet kezdesz el tanulni, biztos, hogy nagyon sokszor el fogsz akadni, valami miatt nem fog működni, amit írtál. Ilyenkor természetesen először próbáld értelmezni a hibaüzenetet, de ha nem jössz rá, akkor sincs gond, a Google a barátod.

De van egy még jobb barátod, a Stack Overflow. Ez egy kérdezz-felelek oldal programozással kapcsolatban (Gyakorikérdések programozóknak :)). Itt mindenki nagyon segítőkész, hiszen pontokat lehet gyűjteni a megoldott problémákért, és szavazni lehet a megoldásokra, ezért mindig a legjobbat látod felül. Annyi információ van az oldalon, hogy én még soha nem tettem fel kérdést, mindig elég volt a keresőt használni, hogy választ kapjak a problémámra. Néha kicsit nehéz megfogalmazni a gondod, de egy hibaüzenet bemásolásával is remekül működik. Csak az a fontos, hogy mindig írd be a te programnyelved a keresésbe, hogy releváns találatokat kapj.

Minden programnyelvnek van egy hivatalos dokumentációja, ezt sem szabad elfelejteni (kivétel a Javascript, ott az MDN-t használd, és a W3Schoolst felejtsd el azonnal). A dokumentáció természetesen csak akkor használható jól, ha tudod mit keresel, de mindig ez legyen az első, amit megnézel, ne a Google.

Aztán az sem árt, ha van egy programozó ismerősöd, főleg ha a te programnyelvedhez is ért.

Nagyjából ennyi, ha még van valami kérdésed, írd meg nyugodtan kommentben. Jó tanulást :)

blog comments powered by Disqus